6 Lärdomar från en viral video

Den 27:e januari 2013 var jag på väg hem från en vän som hade bjudit på middag. När jag stod på perrongen till tunnelbanan öppnade jag min email.

267 nya email, alla från youtube.

Jag visste precis vad som hade hänt, frågan jag var intresserad av var HUR?

Det visade sig att man fått nys om min video i USA, någon hade skapat ett nytt konto på reddit.com med mitt namn och laddat upp videon där. Tack till dig.

Inte för att skryta, men nu ska jag skryta lite.

Jag:

fick 500,000 views första dagen
hamnade på TV4 i sverige
blev intervjuad av en Amerikansk TV kanal via skype
blev skriven om i Huffington Post
hamnade på förstasidan på
reddit.com
MSN.com och senare MSN.se
fick ett email av en producent på CNN med rubriken ”You’re famous” och en länk till CNN’s sida med min video
blev kontaktad av vänner från USA som berättade att de sett videon på diverse TV kanaler, bl.a. ESPN
har drivit in ca. 10tkr från licenser och reklam

Detta var en av de roligaste sakerna som hänt mig, och jag önskar att alla kan få uppleva sina 15 minutes of fame.

Så vad lärde jag mig?

1. När folk ser $ kommer de försöka utnyttja dig

Detta är inget nytt, men det var första gången jag fick känna av det. Diverse företag som specialiserar sig på att marknadsföra youtube videor hör av sig och vill ta en procentandel av intäkter genom att marknadsföra din video. Detta kan vara bra, men i många fall vinner du inget på det.

Det kommer också erbjudande om att sälja en exklusiv licens av din video. Kontrakt skickas och läser man inte igenom de kan du bli riktigt lurad. De blir då ägare av din video och kan göra vad de vill med den. Sälj istället en s.k ”non-exclusive” licens där du får betalt men är fortfarande ägare av videon.

2. Ha en plan

När en video får viral spridning händer det väldigt fort. Good Morning America hör av sig och det är lite sent att börja planera på hur du ska casha in på din video.

Om du har känslan att din video faktiskt kan börja spridas, fundera över vad du vill ha ut av det hela och gör eventuell research för att ta reda på vad du behöver göra.

Jag hade, som jag pratar om längre ner, sett till att länken till min hemsida var klickbar direkt från youtube, märkt videon, sedan hade jag också försökt sprida videon ännu mer genom att göra saker som t.ex. en ”Ask Me Anything” på reddit, o.s.v.

Vad vill du få ut av videon?

3. Märk dina videor

Det som händer är att din video kommer laddas ner och upp på mer hemsidor än du kan hålla koll på. Och även om du hade koll hade det varit för sent för att göra något åt det.

Genom att sätta en stämpel i hörnet och i slutet/början av videon kommer de som inte planerat på att ge dig credit inte kunna undgå detta. Var videon än hamnar så kommer tittaren att veta att videon kom från dig och din URL syns klart och tydligt.

Jag har gått miste om mycket trafik och prenumeranter p.g.a att jag inte gjorde detta.

4. Glöm inte http://

När du skriver en beskrivning av din video på youtube så blir inte länkar klickbara om du bara skriver www.animeradreklamfilm.se. Min video försökte driva trafik till en hemsida och jag visste inte om detta. När jag insåg det ett par dagar senare, hade trafiken till videon avtagit lite, men jag fixade till det och gjorde länken klickbar.

Trafiken till hemsidan gick upp med hundratals %.

Varje steg du kan eliminera för att få en person att göra det du vill på internet ökar konverteringsgraden drastiskt!

5. Fråga deras budget

När de som vill köpa licens för din video hör av sig är det ofta svårt att förhandla. Du vill få så mycket pengar som möjligt, men i många fall är din video väldigt lätt att byta ut mot någon annan och frågar du efter för mycket pengar kan det sluta med att du inte får någonting.

Många av de som hör av sig är vana vid detta och de personer som du kommunicerar med har en specifik budget hur mycket de får spendera på en video. Så vad gör du? Fråga vad deras budget är, låtsas som att det är ett rimligt pris, och sälj sedan en non-exclusive licens för det priset.

Jag blev nyligen kontaktad av en Japansk TV kanal. Tjejen frågade om de fick köpa licens för att visa videon på TV och jag svarade med att, ja, självklart får hon det. ”Jag brukar få mellan $2-500” per licens skrev jag.

Hennes svar lärde mig det jag precis uppmanade dig att göra. ”Sorry our budget is only $1000 per clip”. Hon hade misstolkat 2-500 för 2,500 och jag kunde ha lämnat $800 på bordet p.g.a att jag använde tidigare referenspunkter för att föreslå ett pris.

Tack till henne också.

6. Sprid vidare videon

Bara för att många ser videon betyder inte att det är slut på möjligheter. Var proaktiv. Försök ladda upp videon på sidor som reddit.com, bestofyoutube.com, gör en ”AMA” på reddit, e.t.c. Det finns många möjligheter att fortsätta spridningen vilket i tur kan leda till ännu fler möjligheter.

Jag laddade upp videon på bestofyoutube.com när den först började spridas, men den blev inte godkänd.

6 månader senare gjorde jag samma sak och då laddade de upp den på sin förstasida och videon började spridas igen.

Fråga dig själv vem videon kan vara relevant för och försök få tag i den publiken.

Om du t.ex.har en jätterolig video om matlagning och lyckas få Gordon Ramsay att se och twittra om din video så har du garanterat en ny omgång med tittare!

Nu misstänker jag att du undrar vilken min video är, chansen finns ju faktiskt att du sett den. Men jag har valt att inte dela med mig av den här p.g.a innehållet. 🙂

Har du några frågor, tveka inte!

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar